📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Преобразяване на света: Топ 10 решения за градското развитие през 2023 г.

Да промениш света около себе си не означава само да блъснеш една стара сграда, за да построиш нова. Средата, в която живеем, е съставена от правила и навици, с които всички сме принудени да се съобразяваме малко или много. Затова иновация означава и промяна в тях.
Това са 10-те най-иновативни решения за градската среда за 2023 г., представени от Fast Company.
Те включват както архитектурно преобразяване на изоставени места, така и предложения за подобряване на средата от гледна точка на жилища на достъпни цени, организация на работата в офиса, замърсяване на околната среда и рециклиране.
От ТЕЦ до луксозен квартал
Електроцентралата Battersea в Югозападен Лондон започва да се строи през 1929 г. Завършена е окончателно 35 години по-късно. Двете ѝ станции произвеждат електричество използвайки предимно въглища до 80-те години на миналия век, когато постепенно са изведени от експлоатация. След това централата запустява. Едва през 2014 г., след като е купена от частни инвеститори, по нея започва работа.
В наши дни районът на централата е луксозен лондонски квартал с жилища, магазини и офиси. Преобразяването е благодарение на милиардните инвестиции, но и на работата на лондонското архитектурно бюро Wilkinson Eyre. По проекта работят и световноизвестни архитекти като Норман Фостър и Франк Гери.
Старата сграда на централата е запазена и превърната в мол. Това е едно уникално от архитектурна гледна точка здание, което при построяването си е едно от най-големите тухлени в света. Около него са построени жилищни и офис сгради. Мястото продължава да носи частица от духа на онова време, но умело съчетана с настоящето.

Не бетон, а езеро
Преосмисляне на бетона. С тази концепция архитектката Миа Лерер започва работа по преобразяването на някогашната състезателна писта в парка Lake Park в Лос Анджелис. На нейно място се появява друго съоръжение – стадион с изкуствено езеро и много зеленина.
Проектът се реализира в продължение на шест години. След като е завършен изцяло, през 2022 г. стадионът е домакин на Super Bowl, финала на първенството по американски футбол – едно от най-големите събития в САЩ.
Това не е единственият проект на Лерер с огромно влияние върху местната общност. От години тя е защитник на идеята за връщане на реката на Лос Анджелис към по-естествено състояние. Целта на Лерер е премахване на бетона поне в някои участъци, естествено регулиране на потока, а оттам и намаляване на рисковете от наводнения.

Апартамент вместо затвор
През 2011 г. властите в Ню Йюрк вземат решение да затворят центъра за задържане на непълнолетни в Южен Бронкс. Тази институция действа десетилетия. Там се задържат непълнолетни нарушители на закона, докато чакат съдебния си процес. През годините се носят легенди за лошото отношение на персонала към децата.
След затварянето на центъра остават пустеещи сгради. Тук се намесва архитектурното бюро WXY, което изготвя проект за изграждане на жилищен комплекс на същото място. Но тъй като Бронкс не е Манхатън или друг богат район на Ню Йорк бъдещите жилища се рекламират като по-евтини. През 2022 г. там се нанасят първите жители.
По план новият комплекс трябва да има общо 740 жилища, което означава и един малък отделен квартал. Междувременно успехът да проекта в Ню Йорк дава възможност на архитектите да предложат сходни решения за изоставени терени в Охайо и Флорида.

Виж кой ползва офиса 
Преди пандемията от коронавирус ползването на помещенията в офиса имаше различно значение. След като на практика бе демонстирано, че може и почти без работно място, въпросите около тези пространства се промениха коренно.
Atlas на компанията Density е софтуер, който анализира начина на ползване на офисите. Тази програма може да проследява кои части от работното място най-често влизат в употреба и кои пустеят. Така съответният наемател може да си направи сметка кое му е нужно и как би могъл да съкрати разходите си.
Достъпни жилища и богатство

От десетилетия в САЩ имат проблем с т.нар. достъпни жилища. Това са апартаменти с относително приемлив наем, който повечето хора могат да си позволят.

Изчисленията сочат, че голяма част от наемателите съвестно плащат задълженията си, но често собствениците продават сградите след около 10 години ползване. Причините за това са много, но една от тях е, че след този период зданията се нуждаят от сериозен ремонт и по-изгодно да се отървеш от имота, отколкото да го обновиш.

В тези случаи обаче наемателите губят всичко. Често пъти това са хора, които живеят от заплата до заплата и не могат да спестят пари, за да си купят жилище.
В опит да реши тези проблеми една от най-големите неправителствени организации в САЩ Enterprise Community Partners обяви създаването на инвестиционен фонд на стойност 250 млн. долара. Идеята е чрез тези средства да се купуват сгради и да се отдават под наем. След продажбата им компанията обещава да даде на наемателите част от печалбата. Така стойността на сградата няма да намалее, защото хората ще се грижат повече за нея, а накрая ще спечелят нещо от имота.
Изскачащ магазин

Пандемията ликвидира огромна част от магазините и особено малките. Хората обаче все още обичат да излизат на шопинг, а не просто да добавят продукти в количката си онлайн. Идеята на AppearHere е да свърже търговците, които искат помещение със собствениците му.

Това са т.нар. pop-up stores, често използвани за някаква промоция, представяне на нов продукт или тестване на нагласите на потребителите към него. Иначе казано – някой има нужда от помещение за магазин, но за кратко. Тази платформа му дава възможност да го намери и наеме.

Предлагат се помещения в Ню Йорк, Лондон, Маями, Лос Анделис и Амстердам. Миналата година беше рекордна за бизнеса им. Над 250 хил. търговски марки са се възползвали от услугите им, включително и световни.
Бетонът е проблем

Бетонът е сериозен проблем. Вярно е, че изобретяването му е дало огромен тласък в развитието на човечеството, но последствията от него не са за пренебрегване. Освен че замърсява при използването, бетонът цапа и при производството.
Сред съставките на бетона са цимент, пясък и вода. А пък циментът се прави от гипс и клинкер. Именно клинкерът е много проблемен. Той се получава чрез нагряване до високи температури в специални пещи, а суровините за него са различни видове глина и варовик. Т.е. първо трябва да се добият, което вреди на
околната среда, а след това се обработят, което също е проблем.
През миналото лято компанията Holcim произведе първия 100% рециклиран клинкер. Това дава надежда, че за в бъдеще технологията на добив от природата ще бъде изоставена. През 2021 г. компанията е рециклирала 54 млн. тона материали. Амбицията й е тези количества да бъдат удовени в следващите 7 години.
Сухите езера
С усложняването на климатичните промени и честите наводнения живеещите близо до крайбрежия са принудени да търсят нови начини, за да направят безопасна средата си. Немската фирма DeUrbanisten предлага решение.
Става дума за монтиране на хидроинфрастуктура на определени места, считани за рискови за наводнения. Идеята е, че тези съоръжения няма да се опитат да отблъснат вълната, а ще абсорбират водата, тъй като са направени от такъв материал.
Когато не се използват по предназначение, те могат да изглеждат като елемент от градската среда – сухо езеро, басейн, пълен със зелененина и т.н. Тези съоръжения могат да се използват и с обратната цел – да задържат и съхраняват вода там, където липсва, т.е. резервоар. Няколко такива проекта вече са изпълнени в Нидерландия.
На парчета
Когато пандемията затваря малките магазини и офиси в центъра на Филаделфия, много хора изпадат в паника за предстоящото мрачно бъдеще. Компанията Arts+Crafts Holdings започва да отдава под наем малки парчета от имотите си на стартиращи бизнеси. И така вемсто да дава цял етаж от сграда на една фирма, тя го разделя на няколко.
Моделът се оказва успешен – наемателите се увеличават, отдаваната площ също. И въпреки, че след края на ограниченията офисите отново се пълнят, компанията вече работи на различни обороти и с много нови проекти.
На едно колело
Всички са виждали детските играчки тип пръчка с колело на края. Тази иновация работи на същия принцип, но резултатът е, че прави карта на маршрута, по който минава.
Оказва се, че продуктът Plott е доста полезен за строителни компании, агенции за недвижими имоти и др. Той може бързо да картографира както вътрешни пространства, така и на открито. Дигиталната карта е готова след обиколката и вече може да се разпраща по всякакви канали.
Автор: Profit.bg
Снимки: Profit.bg

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Покупка на жилище или живот под наем?

Покупка на жилище или живот под наем! Въпреки покачването на лихвените нива в икономиките в световен мащаб, лихвите по кредити за физически лица в България

Сравни обяви

Сравни
Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney