📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Видовe конструкции на сградите!

При строителството на сградите има най-разнообразни инженерни и конструктивни решения. Сградите могат да бъдат монолитни, сглобяеми или комбинация между двете. При монолитните сгради на място се изработва стоманобетонна конструкция, а при сглобяемите се доставят елементи, които се сглобяват на място.

Видоветe сгради в зависимост от конструкцията им са:

– панелни или ЕПЖС (едропанелни жилищни сгради);

– ЕПК (едроплощен кофраж), ПК (пълзящ кофраж);

– тухлени със стоманобетонна плоча;

– гредоред;

– пакетно повдигани плочи (много често се приобщават към тухлените със стоманобетонна плоча).

А. Панелни – сградата е изпълнена изцяло посредством панелни елементи (стени, подове, тавани и др.), които са свързани посредством заварки.

Преимуществата на сградите с такава конструкция са: бързо строителство; ниска себестойност; добра земетръсоустойчивост; големи светли стаи; достатъчно помощни помещения.

Недостатъците на сградите с такава конструкция са: сравнително нисък експлоатационен срок; има много случаи на некачествено изпълнение или поддръжка, при които връзките между панелите корозират и снижават експлоатационния срок; лоша шумоизолация и топлоизолация; стандартни и консервативни разпределения;

Сградите от този вид са строени през социалистическия период и недостатъците им могат да бъдат до голяма степен отстранени чрез цялостно саниране, включително на връзките между отделните панели. Сградите са не по-високи от 9 етажа. По-старите панелни блокове са с външни балкони, а по-новите – с вътрешни (т. нар. лоджии).

Б. ЕПК и ПК – носещата конструкция на сградата се състои от стоманобетонни шайби, колони и плочи. Преградните стени могат да бъдат тухлени или от гипсови блокчета, а част от фасадните стени могат да са панелни.

Преимуществата на сградите с такава конструкция са: възможности за разнообразни разпределения.

Недостатъците на сградите с такава конструкция са: сградите от този тип са с много апартаменти и обикновено имат лошо поддържани общи части. Това с много малки изключения са най-високите сгради, строени през социалистическия период. Разликата между ЕПК и ПК се състои в метода и механизацията, използвана за строителството им, а резултатът е един и същ. Собственици на имоти в сграда ПК твърдят, че строителството е по-добро, но реално то е идентично с ЕПК.

В. Тухлени със стоманобетонна плоча – носещата конструкция на сградата е със стоманобетонни колони, плочи и шайби. Плочите могат да бъдат гредови или безгредови. След или по време на изграждането й се правят преградните стени от тухли, панели или гипсокартон.

Преимуществата на сградите с такава конструкция са: възможности за разнообразни разпределения; възможност за постигане на висока земетръсоустойчивост; обикновено строителите се съобразяват с изискванията за района; отлична шумоизолация и топлоизолация; дълъг срок на експлоатация (в зависимост от качеството на изпълнение на конструкцията);

Недостатъците на сградите с такава конструкция са: сравнително бавно строителство.

Сгради с тази конструкция са строени преди социалистическия период, по време и продължават да се строят и в момента. Новите сгради почти без изключение са от този тип. Първите такива сгради са построени в началото на ХХ в.

Г. Пакетно повдигани плочи – сгради с тази конструкция са строени през социалистическия период. Състоят се от стоманобетонни ядра, сглобяеми колони и безгредови плочи. Първоначално са изпълнявани стоманобетонните ядра, където по правило се разполагат стълбищните клетки и асансьорите. Подовите плочи са изпълнявани в един общ пакет върху основите – една върху друга. Впоследствие пакетът се е повдигал и плочите са отпускани, една по една, върху сглобяемите колони. Стените са изпълнявани обикновено от тухлена зидария. Този вид строителство се приема от клиенти и брокери като тухленото; реално то има своите преимущества и недостатъци.

Преимуществата на сградите с такава конструкция са: възможности за разнообразни разпределения; добра шумоизолация и топлоизолация.

Недостатъците на сградите с такава конструкция са: ниска сеизмична устойчивост.

Д. Гредоред – сградите от този тип са с носещи външни и вътрешни стени и колони, изградени от тухлена или каменна зидария. Подовете и таваните са от дървени или метални греди, като върху тях е положена настилката – най-често дюшеме. Преградните стени обикновено са тухлени.

Недостатъците на сградите с такава конструкция са: този начин на строителство е морално остарял; лоша земетръсоустойчивост.

Преимущества пред новото строителство на практика няма.

Този способ за строителство се е използвал до началото на ХХ в. След като е открита стоманобетонната плоча, това строителство е отпаднало като морално остаряло. На практика това са най-красивите сгради в България с архитектурна стойност, за съжаление повечето са занемарени и не се оценяват от купувачите.

Може да се срещне като конструкция т. нар. „Пруски свод“. Това е вид гредоред, при който мазетата са от каменен зид, върху който стъпват метални релси, а върху тях са подредени тухли под формата на свод (откъдето идва и името).

Автор: eppibg.com

Снимки: eppibg.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Покупка на жилище или живот под наем?

Покупка на жилище или живот под наем! Въпреки покачването на лихвените нива в икономиките в световен мащаб, лихвите по кредити за физически лица в България

Сравни обяви

Сравни
Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney