📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Покупка на жилище или живот под наем?

Покупка на жилище или живот под наем!

Въпреки покачването на лихвените нива в икономиките в световен мащаб, лихвите по кредити за физически лица в България остават атрактивно ниски. Достъпът до ресурс за финансиране стимулира имотния пазар и търсенето и предлагането стоят стабилно високо. А все още високата инфлация у нас провокира допълнителен интерес към сектора от страна на крайните купувачи, които обмислят покупката на жилище и заради инвестиционната възможност.

За голяма част от участниците на пазара на недвижими имоти, покупката е и въпрос на решение, свързано с начина на живот, семейни приоритети и планове. Към покупка на първо жилище често се насочват млади хора и семейства с малки деца, които искат да реализират прехода от жилище под наем към собствен дом.

Това, което често купувачите правят като сметка, е заместването на наема с вноската по кредита. Така погледнато, решението за покупка е доста обосновано. В идеалната ситуация избираме мечтаното жилище, получава ме банково финансиране и правим план за погасяване, който съответства на бюджета и финансовите ни цели. Изплащаме ипотечния кредит за 10-20-30 години, накрая притежаваме своя дом, а през целия период сме живели там на цената на ипотечната вноска. Т.е. ако наемът е разход за семейния ни бюджет, то ипотеката е форма на инвестиция за придобиване на нов ценен актив, който може да увеличава стойността си в бъдеще или на свой ред да бъде източник на допълнителни доходи.

В реалната ситуация обаче има и други важни фактори, които биха могли да променят тази проста оценка на перспективите и рисковете. Ето на какво е добре да си отговорим, предприемайки важната стъпка:

Колко сигурни сме за нашите планове.

Избирайки вида недвижим имот, който търсим да закупим, е важно да имаме представа и план за събитията в живота ни в следващите 10-20-30 години, колкото и условно да звучи това. Колко членно е нашето семейство и колко голямо се очаква да стане, колко дълго избраното жилище ще може да ни служи комфортно. Какви са перспективите ни в личен и професионален план да останем да живеем в същия град или държава дългосрочно.

Живеейки под наем, реално плащаме цената на тази гъвкавост – да можем лесно да променяме начина си на живот спрямо своите планове, финансово състояние, бизнес активност, личен живот. Покупката ни дава нужната сигурност и стабилност, за да планираме напред, но и ни отнема именно тази гъвкавост да можем да развиваме своя стандарт на живот и ежедневие постепенно.

Най-общо, ако все още нямаме семейство или планове за такова, в началото на кариерата си сме и не сме сигурни за професионалния ни път, наемът вероятно е по-доброто стратегическо решение на този етап. И обратно – колкото по-наясно сме с посоката, в която се развиваме житейски и професионално, толкова по-добре можем да планираме и жилищните си нужди.

Какво ще се случи с цената на кредита дългосрочно.

Сключвайки договор за ипотечен кредит, планираме спрямо текущата ситуация на лихви и пазари. Колкото по-дългосрочен е договорът за ипотечен заем, толкова по-малко ще тежи месечната вноска на текущия ни бюджет, но и толкова по-голяма става несигурността по отношение на бъдещата цена на парите. Разбира се, трябва да отчетем, че непредвидимост има и по отношение на цената на наема, която най-често е обвързана с нивата на инфлацията, както и с динамиката на търсенето и предлагането на пазара.

Ако имаме притеснения в тази посока, е добре да помислим за възможностите и условията по ипотечни кредити с фиксирана лихва. Те дават спокойствието и предвидимостта, че за определен период от време вноската няма да се промени, дори и при неблагоприятна ситуация на пазарите.

Как ще се променят нашите доходи.

В идеалния случай сключваме договор за кредит със спокойствието на сегашния си сигурен доход. И планираме изплащането с презумпцията, че доходът ни ще остане същият или ще нараства, ще бъде постоянен, ние ще сме дългосрочно здрави и работоспособни. И докато при наем, ако се наложи, можем лесно и без сериозни финансови санкции да се откажем от договора и да се насочим към по-евтина алтернатива за живеене, то при ипотека нещата са далеч по-комплексни.

„Защитна мрежа“ за семейството срещу непредвидени ситуации се явява застраховката – върху имуществото (движимо и недвижимо), застраховка живот и пр. При кандидатстване за ипотечен кредит неслучайно застраховката на имота е задължително условие, а често такова условие е и застраховането на кандидатстващото лице.

Какви са другите ни задължения?

Не бива да забравяме също, че собствеността върви със своите задължения. Докато разходът за живот под наем най-общо се изчерпва с месечното плащане по договора, то собственото жилище изисква разходи за ремонт и поддръжка, данък, застраховка и пр., които трябва да имаме предвид в своята калкулация.

Готови ли сме за покупка на собствено жилище?

След всичко казано дотук, ето някои важни особености, преди да вземем решение:

  1. Имаме ли достатъчен заделен ресурс? Обикновено банките изискват определен процент финансиране от самия клиент, така че рискът по кредита да бъде споделен. Банката дава възможността за предварително ориентировъчно изчисление за размер на ипотечен кредит, който може да получите чрез т.нар. ипотечен сертификат. Той указва максималната стойност на кредит за покупка на жилищен имот, като изчислението се извършва в съответствие с декларирани клиентски данни.
  2. Предвидили ли сме всички съпътстващи разходи по покупката? Това са брокерски комисиони, нотариални такси, административни разходи, застраховки и др. Често те се приемат като съпътстващи сделката, но могат да се окажат съществено перо от бюджета ни накуп.
  3. Имаме ли авариен фонд за спешни ситуации? Никой не иска да мисли за лошите сценарии, но всъщност, за да не мислим за тях, трябва да просто да бъдем добре подготвени. Това означава да имаме достатъчен заделен ресурс „за черни дни“ за посрещане на спешни и непредвидени ситуации, които могат да преобърнат бюджета ни. Добрата практика е този ресурс да отговаря на разходите на домакинството за 3 или 6 месеца.
  4. Каква месечна вноска по кредита можем да си позволим? Ако правим преход от живот под наем към собствен дом, вероятно отговорът би бил цената на наема. Имайки предвид обаче и всички съпътстващи ангажименти около придобиването и поддръжката на собствено жилище, хубаво е да следваме правилото, което най-често експертите съветват: Размерът на всички задължения по изплащане на кредити (ипотечни, потребителски и пр.) не бива да надвишава 30-50% от нетния месечен доход на домакинството. В противен случай тези разходи биха се отразили негативно на качеството ни на живот, а в трудни ситуации силно биха нарушили финансовото ни здраве и бъдеще.

Автор: business.dir.bg

Снимки: business.dir.bg

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Покупка на жилище или живот под наем?

Покупка на жилище или живот под наем! Въпреки покачването на лихвените нива в икономиките в световен мащаб, лихвите по кредити за физически лица в България

Сравни обяви

Сравни
Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney