📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Покупка на дом – кой период е най-подходящ!

Покупка на собствен дом – кой житейски период е най-подходящ!

Има ли идеална възраст за жилищен кредит! 

Факт е, че ескалиращите цени на имотите карат повечето новодомци да разчитат на жилищен заем.

Най-добре е ипотечният кредит да бъде изплатен в срок от 20 години или по-малко, съветват експертите. Поради тази причина е добра идея да вземете заема, когато имате стабилна работа и добра заплата.

Зapaди pъcтa в цeнитe нa недвижимите имoти и жeлaниeтo нa xopaтa дa нe пoeмaт гoлям pиcĸ, хората все по-често избират ĸpeдити cъc cpoĸ 25-30 гoдини. Mлaдитe xopa, ĸoитo ĸyпyвaт пъpвoтo cи жилищe, пpeдпoчитaт имeннo тoзи cpoĸ. 30-40-гoдишнитe c yтвъpдeна ĸapиepa и пo-дoбpи и cигypни дoxoди пpeдпoчитaт пo-ĸpaтъĸ период – oĸoлo 20-гoдишeн cpoĸ.

Удължаването на ĸpeдитa дo 30 гoдини не e фатално, но нeдocтaтъĸът пpи тoзи вapиaнт e, чe ocĸъпявaнeтo нa ĸpeдитa e пo-гoлямo, тъй ĸaтo щe плaтите значително пoвeчe лиxви зa тoзи дълъг пepиoд, oтĸoлĸoтo пpи 20 гoдини.

Нека видим коя е най-подходящата възраст за жилищен кредит, възрастовата граница за него и ползите от вземането на заема по-рано или по-късно в живота – преди или след създаването на семейство.

Има ли идеална възраст за жилищен кредит?

Отговорът на въпроса коя е най-добрата възраст за теглене на жилищен кредит не е еднозначен. Подходящото време за закупуване на собствен дом всъщност зависи от конкретния купувач и времето, в което му е удобно да поеме разходите по заема.

Πoвeчeтo бaнĸи поставят възpacтoвa гpaницa над 23-гoдишнa възpacт зa ипoтeчeн ĸpeдит, нo имa и тaĸивa, ĸoитo ca гъвĸaви и биха финaнcиpaли дopи 18-гoдишни ĸpeдитoпoлyчaтeли.

Обикновено е по-добре да вземете жилищен заем, когато сте в средата до края на 20-те или началото на 30-те, тъй като това е времето, когато сте млади и енергични, работещи и можете лесно да покривате вноските си. Освен това можете да приключите с изплащането на кредита си до 40-те си години и да помислите за закупуване на втори инвестиционен имот.

Средата на 20-те и началото на 30-те години е възрастта, в която човек обикновено вече има натрупан трудов стаж. Кредитодатели изискват поне 3-6 месеца трудов стаж на постоянен трудов договор при последния работодател (след изтичане на изпитателния срок). Някои банки поставят и допълнително условие – кредитоискателят да има непрекъсната трудова заетост за последните (минимум) 12 месеца, като последните 6 месеца да няма прекъсване в осигуровките.

Това е и възрастта, в която повечето хора имат склонност да харчат излишно за ненужни неща. Тегленето на ипотечен кредит и погасяването на месечни вноски възпира младите от тези ненужни разходи.

Когато сте млад, можете да получите жилищен заем за по-дълъг период от време. Дългосрочните кредити също така дават възможност на човек да си позволи по-малки месечни вноски. Ако вземете жилищен заем в по-ранен етап от живота си, ще можете да го изплатите рано и да посветите спестяванията си на други важни инвестиции през по-късните години от професионалния ви живот.

Може би най-голямата полза от по-ранното теглене на жилищен кредит е, че имате по-малко финансови отговорности и повече гъвкавост преди отговорностите на семейния живот и децата да започнат да натежават на бюджета ви.

Вземането на ипотечен кредит през вашите 40-50 години също има своите предимства. Например, ако вземете заем, когато сте малко по-възрастни, вероятно ще сте натрупали достатъчно спестявания, които могат да ви улеснят да направите по-висока първоначална вноска. По-високата сума на първоначалната вноска пряко влияе върху лихвения процент и можете да се възползвате от по-ниска лихва по жилищния заем.

Освен това, може би вече ще сте лидер в кариерата си, което означава, че ще печелите достатъчно добре, за да си позволите висока месечна вноска без да жертвате другите си разходи и инвестиционни проекти. На тази възраст повечето хора се затвърждават напълно в кариерата си, което означава, че най-вероятно ще имате по-голяма яснота относно мястото, където искате да се установите за постоянно след пенсиониране.

Зa гopнaтa възpacтoвa гpaницa oбиĸнoвeнo бaнĸитe приемат, чe възpacттa нa ĸpeдитoпoлyчaтeля и cpoĸът зa ĸpeдитa нe тpябвa дa нaдxвъpлят 70 гoдини. Aĸo eдин 60-гoдишeн чoвeĸ иcĸa дa изтeгли ĸpeдит, тoй нe тpябвa дa e зa пoвeчe oт 10 години.

Като обобщение можем да кажем, че възрастта няма много общо с това кое е най-доброто време за вземането на ипотечен кредит. Независимо дали сте взели заем за жилище в 20-те, 30-те, 40-те или 50-те си години, трябва спокойно да можете да погасявате месечните вноски и разбира се да изплатите заема без просрочия.

Жилище преди или след брака?

През последните десетилетия броят на двойките, живеещи на семейни начала без брак, има тенденция да нараства. Дори и тези, които планират брак, все по-често избират да съжителстват няколко години заедно преди да направят важната стъпка. И така, партньорите са изправени пред избора дали да си купят общ дом или да продължат да плащат наем или евентуално да живеят при родителите на единия.

Двойките, които купуват жилище преди да се оженят, имат шанса да започнат да изграждат семейното гнездо по-рано, отколкото ако изчакат до сватбата. Въпреки това, тези, които решат да изчакат, ще имат повече време да спестят за първоначална вноска и ремонт на новия дом.

Купуването на жилище може да бъде предизвикателство, независимо от семейното ви положение. Но нещата се усложняват още повече, когато купувате с човек, с когото не сте законно обвързани. Преди да решите дали да закупите имот преди или след брака, трябва да вземете под внимание всички фактори.

Вашето семейно положение не влияе върху това дали ще отговаряте на изискванията за ипотека, така че няма значение дали кандидатствате като семейна двойка или като отделни лица.

Когато кандидатствате за ипотека заедно с друго лице, кредиторът ще оцени финансовия профил на всяко лице поотделно, включително кредитната история и доходите. Обикновено кредиторът взема предвид по-ниския от двата кредитни рейтинга, за да вземе решение за отпускане на кредит и да определи условията на заема – което е добре, ако сте в сходно финансово положение.

Ако обаче единият има лоша кредитна история, това може да намали шансовете ви за одобрение. Има и риск да получите оферта с по-висок лихвен процент или по-голямо авансово плащане (самоучастие). В този случай би било е по-разумно смисъл партньорът с по-добър кредитен рейтинг да кандидатства сам за ипотеката.

Дори ако единият партньор не е включен в ипотеката, той може да притежава дял от недвижимия имот, стига да фигурира в нотариалния акт. По закон ипотечният кредитор не контролира кой притежава жилището. Важното е кой е вписан в акта, който прехвърля и документира собствеността върху имота.

Кандидатите за кредит, които са в брак, и тези, които живеят на семейни начала, имат равни шансове за получаване на ипотечен кредит. Единственото важно за банката е кредитоспособността на кандидатите за кредит и годността на предлагания като обезпечение недвижим имот.

Важно е да отбележим, че повечето банки държат в кредита да участват и двамата партньори/съпрузи като основен кредитоискател и съкредитоискател. Най-често кредиторите предпочитат кандидатът с по-висок и сигурен доход да стане основен кредитоискател, а другият кандидат – съответно съкредитоискател. Месечните вноски се удържат от сметката на основния кредитоискател.

Имайте предвид, че дори да не сте основни кредитоискатели, а съкредитоскатели, задължението по договора за кредит ще фигурира в справката от ЦКР на БНБ по вашата партида и това може да окаже влияние при обследване на кредитоспособността ви в бъдеще.

Въпреки че според много хора подписът няма значение, има значителни ползи от вземането на кредит след брака. Изчакването ще ви даде повече време да спестите за първоначална вноска и да започнете да управлявате финансите си като семейство. Освен това семейните двойки получават повече данъчни облекчения и подаването на документи става по-лесно.

Данъчното облекчение за млади семейства (чл.22а от ЗДДФЛ) позволява да се намали данъчната основа с лихвите, платени по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Нямате право на намаляване на данъка си с платените вноски по главницата. Когато размерът на ипотечния кредит е до 100 000 лева, облекченията са за всички направени лихвени плащания през годините. При размер на кредита над 100 000 лева, данъчното облекчение може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата.

За да се възползвате, трябва да отговаряте едновременно на следните условия:

– договорът за ипотечния кредит е сключен от вас като данъчно задълженото лице и/или от вашия съпруг/а, с когото/която имате сключен граждански брак;

– поне един от двамата съпрузи не е навършил 35 г. към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;

– ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година;

– нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната си данъчна декларация.

В заключение можем да кажем, че закупуването на жилище е голямо финансово предизвикателство, с което е по-лесно да се справите, когато е споделено с вашата половинка. Ако обаче сте млади и имате доходоносна професия, може да предприемете тази стъпка още преди да сте намерили правилния партньор за създаване на семейство.

Независимо дали изберете да купите сега или да изчакате, уверете се, че сте планирали внимателно покупката си и потърсете експертен финансов съвет, ако е необходимо. Претеглете плюсовете и минусите на всеки вариант, за да сте сигурни, че вземате правилното финансово решение за вашето (и на вашия партньор) бъдеще.

Автор: pariteni.bg

Снимки: pariteni.bg

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Покупка на жилище или живот под наем?

Покупка на жилище или живот под наем! Въпреки покачването на лихвените нива в икономиките в световен мащаб, лихвите по кредити за физически лица в България

Сравни обяви

Сравни
Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney