📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Кой наем е по-изгоден – краткосрочен или дългосрочен

Без значение каква е моментната обстановка на имотния пазар, българинът винаги е предпочитал инвecтициятa в недвижим имoт. Πpитeжaвaнeтo нa жилище ce cмятa зa гapaнция зa дългocpoчнa дoxoднocт при отдаване под наем.

Работата като „наемодател“ може да ви осигури добри и сигурни доходи, в случай че знаете как да извлечете максимума от тази дейност. Преди всичко е нужна известна инвестиция – за да купите готов апартамент за отдаване под наем или да направите ремонт (основен или освежаващ) на жилище, което не използвате.

Като всеки бизнес и рентиерството не е лесна работа. Наемодателите не си „клатят краката“, чакайки парите да „падат от небето“. Човек трябва да познава спецификите и да бъде отдаден, за да има успех. Ако искате да отдавате жилище под наем, пригответе се да решавате най-различни проблеми – от търсене на наематели през повреди и ремонти, до неплатени сметки, съседски оплаквания и т.н.

Ако притежавате един или повече недвижими имоти, вероятно се чудите дали е по-добре да ги отдавате за дългосрочен или краткосрочен наем. Преди да предприемете действия, е важно да си отговорите на редица въпроси: Как ще получите по-висока доходност? Какви ангажименти се очаква да имате? Как да минимизирате амортизацията на жилището?

Локацията е от решаващо значение

Това е може би най-важният компонент и при двата типа наем. Най-търсените имоти се намират в идеалния център на града. При краткосрочния наем това е препоръчително, тъй като този вид престой е силно предпочитан от туристите и гостите на града заради близостта до заведения, архитектурни и културни забележителности.В периферията на центъра бихте имали по-ниска заетост и съответно по-ниски цени. В по-крайните квартали е по-добра идея да отдавате дългосрочно, за да извлечете максимума от цената на този вид сделка. От значение за размера на наема е и самото населено място – в по-големите градове ще се радвате на засилен интерес, а в курортните градове ще имате най-голям успех през силния туристически сезон.

 

Ангажименти на собственика

По-доходоносният, но и по-ангажиращ вариант е краткосрочният наем. От гледна точка на сигурност и постоянство при доходите за предпочитане е дългосрочното отдаване под наем. При дългосрочната заетост, началото на процеса ще бъде по-трудно и ангажиращо, но пък може да спечелите добросъвестен наемател за години напред и да изключите всекидневните ангажименти по почистване и проверки около краткосрочното отдаване под наем.

За сметка на това ще трябва да преминете през срещи с брокери и потенциални наематели, ежемесечно събиране на наема, следене за редовно плащане на сметките. Освен това периодично ще трябва да проверявате състоянието на имота и да правите дребни ремонти като смяна на крушки, кранчета, поддръжка на уреди и обзавеждане.

При краткосрочния наем веднъж се настройват критерии, по които платформите (Вooking, Airbnb) подбират наемателите вместо вас. Преди всеки нов гост вие имате задължение да почистите основно апартамента, както и да смените спалното бельо и кърпите. Освен това трябва да сте на разположение за комуникация с гостите, защото при проблем с настаняването ще търпите санкции от платформите. Ако се захванете с този тип бизнес, трябва да се стараете гостите да остават доволни, за да ви дадат хубаво ревю.

Който и тип наем да изберете, можете да си улесните живота, работейки с подходяща фирма за управление на имота или с професионален брокер, който да се заеме с отдаването под наем, документи, намиране на наематели и т.н. В този случай ще получавате по-малко пари, но и ще си спестите много време и главоболия.

Кой поема разходите?

При дългосрочния наем единственото, което трябва да следите, е наемателят да си покрива редовно комуналните разходи. При краткосрочния наем режийните за ток, вода, парно, телевизия, интернет са изцяло за ваша сметка, което значително свива нетния доход от отдаване чрез интернет платформа.

Също така не очаквайте гостите ви да пестят. Повечето наематели вероятно ще оставят включени климатици, парно, печки и лампи, когато не са в апартамента. Също така имайте предвид, че сайтовете изискват такса, чийто размер може да бъде до 15% от прихода, което допълнително понижава вашия доход.

Какви са разликите в данъците?

Доходите от стандартен наем, ако сте местно физическо лице, могат да са както от източник в страната, така и от източник в чужбина. Получените средства от наем се облагат с 10% данък и следва да бъдат обявени в годишна данъчна декларация. Можете да намалите облагаемия си доход с 10%, които се третират като признати разходи. При краткосрочния наем също се дължат определени данъци (патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС) и осигурителни вноски.

 

За разлика от дългосрочните наеми, при краткосрочните дейността се определя като хотелско настаняване и по тази причина данъчните задължения са различни. В повечето случаи тази дейност се определя като търговска по смисъла на Търговския закон и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя.

Облагането на доходите/приходите от тази дейност на първо място зависи от статута на лицето, което я извършва, а именно:

– Физическо лице, в т.ч. и едноличен търговец – доходите от тази дейност се облагат основно с патентен данък (можете да проверите точния размер на данъка на сайта на вашата община). В случай че лицето не отговаря на условията за облагане с патентен данък, то се облага с данък по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица:

– Юридическо лице – 10% корпоративен данък.

Амортизацията винаги е проблем

Говорейки за амортизация, трябва да отбележим, че тя е едно от нещата, които няма как да избегнете и при двата вида сделки. Понякога при дългосрочно отдаване под наем амортизацията също е значителна, тъй като имотът бива използван постоянно от един или повече обитатели. Добрата новина за хазяите е, че в повечето случаи наемателите се стараят да върнат имота в изряден вид, тъй като от това зависи дали ще получат обратно гаранционния си депозит.

Амортизацията при краткосрочен наем следва да е по-малка, тъй като жилището се използва главно за нощувки и почивка от гости на града и се почиства и поддържа постоянно. Добре е обаче да се подготвите за евентуални щети от недобросъвестни наематели. За да избегнете загуби от нанесени щети, е добре да отделите време, за да правите проверка на имота след всяка резервация и непосредствено преди напускане на вашите гости. Съответно за целта трябва да сте постоянно на разположение.

Обзавеждането също е различно

При конвенционалния наем наемателят често си осигурява почти цялото обзавеждане и електроуреди, грижи се за поддръжката им и съответно ги пази повече. От друга страна обаче обзавеждането на апартамент за краткосрочен наем може да струва доста, защото туристите търсят уют и модерен дизайн в снимките на обявата. Ползването от много (недобросъвестни) туристи понякога води до по-бърза амортизация, а има риск и от кражби, които вие ще трябва да възстановите.

Така че, ако разполагате с необзаведено или по-непретенциозно жилище, което нямате възможност да ремонтирате, то най-добрият вариант за вас е дългосрочно отдаване на справедлива пазарна цена. В центъра на големите градове обикновено има недостиг на жилища, точно защото много хора започнаха да отдават жилищата си краткосрочно. Така без голяма инвестиция можете да отдавате дългосрочно в центъра, и то на доста добра цена.

Имайте предвид, че гостите, които търсят само няколко нощувки, обикновено посещават града за почивка и искат луксозен апартамент с всички удобства. Жилището трябва да бъде много добре ремонтирано, спретнато и обзаведено. Заложете на минимализъм, но и на оригинален дизайн. Осигурете посуда, кафеварка, микровълнова, малък хладилник, ютия, сешоар, спално бельо, кърпи и тоалетни принадлежности. Като бонус може да оставите малки комплименти на гостите си, за да си спечелите добър отзив и в последствие висок рейтинг, който ще ви осигури повече резервации в бъдеще.

Възможности и потенциални проблеми

Краткосрочният наем ви дава по-голяма гъвкавост. Например можете да разполагате с жилището по всяко време, когато ви се налага да отседнете там или да настаните свои приятели/роднини, които имат нужда от кратък престой в града. Просто блокирайте календара за въпросните дати. Разбира се, не е препоръчително да анулирате вече направени резервации, защото най-вероятно ще бъдете санкционирани от платформите, а недоволните гости ще понижат рейтинга ви с лоши отзиви.

При дългосрочно отдаване под наем нямате свободен достъп, освен ако наемателите не са ваши близки. Ако все пак ви се наложи да се преместите в отдаваното под наем жилище, можете да прекратите договора за наем чрез писмено предизвестие съгласно уговорения срок. Договорът за наем може да бъде безсрочен, но може да бъде обвързан с определен в него срок с продължителност не повече от десет години, освен ако не се касае за търговска сделка.

Съседите също могат да създават проблеми, независимо дали отдавате при дългосрочен или краткосрочен наем. Ако вашите съседи не са съгласни с постоянно сменящите се гости, важно е да знаете, че този тип наем е напълно законен. Има процедура по категоризация на жилището, след която вие сте в правото си да го отдавате краткосрочно. Много собствениците не се регистрират и работят без необходимите документи, но това е изцяло личен избор и отговорност.

Автор: Pariteni.bg

Снимки: Pariteni.bg

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Покупка на жилище или живот под наем?

Покупка на жилище или живот под наем! Въпреки покачването на лихвените нива в икономиките в световен мащаб, лихвите по кредити за физически лица в България

Сравни обяви

Сравни
Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney