Златото може да се изкачи до 6-годишен връх заради боксуващата световна икономика!

11/06/2019

Златото достигна ниво, което му позволява да се доближи до цени, които не са виждани от 2013 г. насам, пише в свой анализ Bloomberg. 

„През тази година ценният метал може да се докосне до 1400 долара за тройунция заради хеджирането на риск от страна на инвеститорите“, смята Архона О’Конъл, директор пазарни анализи за развиващите се пазари и азиатския регион в INTL FCStone. Спот цената на златото бе на нива от около 1326 долара за тройунция в понеделник, след като скочи до 13-месечен връх от 1348,31 долара за тройунция в петък на фона на по-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ.

„Златото се доближи до най-високите си равнища за последните пет години. Поскъпването му в началото на юни изглежда като началото на по-силен ръст, за който може да се търсят причини в две посоки. Първата е типичната за златото пазарна среда – цената остана с години ниска и много близо до производствените разходи, което доведе до спиране на инвестициите и до постепенно изчерпване на запасите в мините, без да се разработват нови находища“, коментира за investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „Елана Трейдинг“ АД.  Според него дългосрочните инвеститори вече от дълго време поставят това като основна причина, но растежът в момента се дължи на тривиалната реакция на инвеститорите, които търсят убежище за капитала си.

„И причината за тази реакция е не толкова вследствие на търговската война на Тръмп и спада на Wall Street, а предстоящото намаление на лихвите и новото изсипване на пари, което Федералният резерв ще бъде принуден да направи“, обясни още Цачев. 

Златото определено се радва на по-голям интерес в последните месеци от страна на инвеститорите заради перспективите за забавяне на световния растеж и нарастващите очаквания, че Федералния резерв ще намали лихвените проценти.

Волатилността на капиталовите пазари след ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай, а след това и заплахите към Мексико, доведе до рязко нарастване на търсенето на убежища. Заедно с това доходността по десетгодишните държавни облигации в САЩ се понижи до най-ниските си нива от 2017 г. и най-големите банки на Wall Street предупредиха за нарастващия риск от рецесия.

„Има достатъчно риск в перспективите пред световната икономика – все още има известен геополитически риск, валутите изглеждат нестабилни, а фактът, че пазарът оценява възможността за рецесияq е сигнал, че капиталовите пазари са под натиск“, посочва О’Конъл от INTL FCStone.

През миналата седмица управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Паулъл заяви, че американската централна банка е готова да отговори на търговските конфликти на администрацията на Доналд Тръмп, за да защити растежа на американската икономика, ако банката реши, че това е необходимо.

„Намираме се в края на цикъла и най-вероятно следващият ход на Фед ще е към понижение на лихвите, като може би това ще се случи по-късно, отколкото някои се надяват, но е неизбежно да се случи“, смята Барт Мелек от TD Securities. Според него златото ще достигне 1400 долара за тройунция, но не и преди началото на 2020 г.

Цветослав Цачев коментира още, че се разклаща доверието в централните банки и в тяхната способност да се справят с дълговите проблеми и евентуалната рецесия.

„Големите рискови инвеститори са тези, които купуват злато днес. Масовият инвеститор все още не се е уплашил от предстоящото понижение на лихвите в САЩ“, смята главният инвестиционен консултант на „Елана Трейдинг“.  Той е на мнение, че устойчивото поскъпване над 1350 долара ще е знак, че инвеститорите очакват икономическо влошаване и още повече намаление на лихвите. Цачев поясни, че такава политика на Федералния резерв ще означава поевтиняване на долара и в такъв случай още по-бърз растеж на цената на златото.

„Волатилността се увеличава и рискът от корекция на капиталовия пазар нараства, като това означава, че ще започнем да виждаме по-значителни потоци капитал към пазарите на злато“, каза още Мелек. Според него цената на ценния метал ще се движи в диапазона 1320 – 1375 долара през втората половина на 2019 г., а през четвъртото тримесечие на 2020 г. ще е средно 1425 долара за тройунция.

„Търговските спорове ще задържат златото в центъра на вниманието, докато валутите на развиващите се пазари са под натиск“, смята Николас Фрапел, глобален директор на ABC Bullion. Той прогнозира, че в края на годината цените ще се движат около 1345 – 1350 долара за тройунция, като е вероятно след това да бъде направен бърз пробег към 1400 долара за тройунция.

„През следващата година смятам, че ще продължим да виждаме ниски лихвени проценти и продължаване на търговските спорове, особено ако президентът Доналд Тръмп избере да продължи с тази стратегия на фона на предстоящите избори“, каза още Фрапел.

В крайна сметка, въпреки че златото отстъпи от 14-месечния си връх след споразумението между САЩ и Мексико, което предотвратява търговската война между двете страни, според повечето анализатори бъдещата политика на Фед е тази, която ще е определя цената на ценния метал.

 

Автор: Investor.bg

Снимки: Investor.bg

Топ наеми

 • София, Овча купел
 • Обзаведен
 • 1900 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 6000 ЛЕВА
 • София, Овча купел 1
 • Обзаведен
 • 800 ЛЕВА
 • София, Манастирски ливади
 • Обзаведен
 • 1300 ЛЕВА