Уличното изкуство на Jan Is De Man – впечатляващо и вдъхновяващо

11/05/2019

Докато много улични артисти избират изоставени сгради и стари железопътни релси за платна на своите шедьоври, Jan Is De Man – холандски художник, татуист и артист, решава да тръгне по съвсем друг път, опитвайки се с улично изкуство да обедини съседи в един от кварталите на холандския град Утрехт.

Провокира ги да участват в проект, “с който всеки един от живущите би могъл да се идентифицира”Jan Is De Man рисува на фасадата на блок впечатляваща картина – библиотека, която “събира” на едно място любимите книги на всички живущи в сградата.   

 

Изкуството на уличните художници, реализирано на алтернативни обществени места, е ярко, впечатляващо и вдъхновяващо. Макар че терминът на български “улично изкуство” (от англ. “street art”) звучи безлично, сами можете да се убедите, че художниците, които търсят алтернативни места за техните произведения, има с какво да ни впечатлят.

Jan Is De Man споделя, че локацията на рисунката е избрана много преди да се оформи идеята, тъй като артистът познава част от живущите в сградата и те са го помолили да вдъхне повече живот в скучната сграда. Първоначално си представя да украси стената с много голямо "смайли", защото вярва, че всеки, който редовно вижда усмихнато жълто емоджи, живее по-щастливо. Но тази идея не е достатъчно провокативна и бързо би омръзнала на редовните минувачи. Затова художникът избира изображение, което да носи естетическо и социално послание. За реализацията на мащабната рисувана стена, на помощ идва и талантливият Deed Feed, известен татуист и графити артист.

Преди да се роди идеята за тази ослепителна визуално илюзия, Jan Is De Man изучава формата на постройката и специфичните детайли на пространството и обкръжението. Избира да създаде триизмерно изображение, като във всеки детайл влага огромно старание, защото вярва, че така демонстрира уважение към най-съкровения избор на хората, които са му се доверили, споделяйки книгите, които наистина са значими за тях.

Заглавията на книгите в рисуваната библиотека са избрани от хората от общността, като единственото ограничение е в селекцията да не попадат религиозни и политически книги. Колекцията съдържа 49 книги на 8 езика, а изборът на теми отразява културните различия на живеещите в района.

Фасадата на сградата е не само произведение на изкуството, но и желана локация за селфита, които циркулират в социалните мрежи и демонстрират любовта на хората към красивите хартиени книги, четенето и споделяне на истории. Сградата е както място за изразяване на артистичен талант, така и място за срещи  на познати и непознати хора, които имат желание за непринудено общуване без излишна показност.

 

Библиотеката е място, което събира хора, които обичат историите, които ги четат, споделят и интерпретират. Библиотеката е символ на емоционална и интелектуална близост, на споделеност и съпричастност. Всяка книга в нея е прозорец към вълшебен свят, а днес имаме все по-крещяща нужда от вълшебства, във всички цветове и форми. 

Всички знаем кой е Banksy, но малцина знаят къде да го видят!

 

 

Автор: momichetata.com

Снимки: momichetata.com

Топ наеми

 • София, Белите Брези
 • Обзаведен
 • 880 ЛЕВА
 • София, Гоце Делчев
 • Необзаведен
 • 4577 ЛЕВА
 • София, Център
 • Обзаведен
 • 1300 ЛЕВА
 • София, Център
 • Обзаведен
 • 980 ЛЕВА