Комплекс у нас е първият в света с отличен рейтинг по BREEAM

10/05/2018

 

Garitage Park стана първият в света мултифункционален комплекс, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост.

В страницата на BRE (Британската сертифициращата организация) има регистрирани само 7 проекта, постигнали такъв рейтинг при окончателен сертификат, шест от които реализирани във Великобритания и сертифицирани по местните изисквания на BREEAM Communities.

„Горди сме, че получихме такова престижно международно признание за реализацията на нашата идея - не просто да построим висококачествени, енергоефективни и функционални сгради, а и да изградим една комфортна, здравословна и безопасна среда, в която нашите клиенти ще се чувстват на място“, споделиха инвеститорите в Garitage Park.

В отговор на изискванията на BREEAM Communities, Garitage Park ще допринесе за повишаване на качеството на зоната, в която се реализира, както в социален, така и в икономически и екологичен аспект.

За по-високия комфорт на обитателите, както и за нуждите на жителите и работещите в Garitage Park и района, в рамките на комплекса се предвиждат редица социални услуги и удобства -  ресторанти, кафенета, пощенски и банков клон, аптека, автомивка и супермаркет. Освен тях, в рамките на първа фаза ще бъде завършен паркът с детски и спортни площадки, както и спортният център с 25-метров басейн.

Наскоро Garitage Park обяви официалното начало на строителство на спортна зала „София Парк“ с капацитет до 1700 места. Не на последно място, в този контекст, е и ролята на училището, предвидено в проекта.

Специално внимание в Garitage Park е отделено върху влагане на енергоефективни решения за устойчиво използване и управление на енергия в сградите. Предвидени са мерки за екологичната устойчивост чрез защитата и подобряването на биологичното разнообразие.

На база на проведени проучвания, се предвижда подобрение на транспортната инфраструктура чрез разширяване на пътните платна и добавяне на нови кръгови движения.

„Щастливи сме, че заедно с Garitage Park поставихме началото на един изключително важен процес, в чиято основа стои идеята за поставяне на социалната устойчивост в центъра на бизнес развитието на дадена зона. Последните 4 години, през които с екипа на Garitage Park преодоляхме редица предизвикателства, бяха наистина вълнуващи. Удовлетворени сме и се гордеем, че заедно създаваме новаторски проекти на световно ниво“, сподели Андрея Момерин, управител на „МОМЕРИН“ ЕООД, оценител на проекта.

През последните 10 години британският стандарт за устойчиво строителство BREEAM се наложи на българския имотен пазар, като BREEAM оценителя „МОМЕРИН“ ЕООД е сертифицирал 14 проекта и е в процес на още 19 оценки по различните технически стандарти на BREEAM.

Общата площ на тези обекти надвишава 700 000 м2, а потенциалният брой на постоянни ползватели на тези сгради надхвърля 48 000 човека.

За BREEAM Communities

BREEAM Communities e технически стандарт за подобряване, измерване и удостоверяване на устойчивостта на мащабни комплекси по метода BREEAM.

Стандартът BREEAM Communities задава рамката, която архитектите, местните власти, предприемачите и инвеститорите спазват по време на процеса по проектиране, преди преминаването към следващите етапи - поръчки, подробни работни схеми и строителство.

Как работи BREEAM

Процесът на оценка по метода BREEAM разглежда дейностите по доставяне на услуги, проектиране, строителство и експлоатация на проекта спрямо цели, основани на референтни стойности. Той се извършва от независими, лицензирани експерти, като сертифицираните проекти могат да получат сертификат с една от следните оценки -  задоволителна, добра, много добра, отлична и изключителна.

BREEAM измерва устойчивостта на проекта в набор от категории, вариращи от енергия до екология. Всяка една от тези категории обхваща важни фактори, включително проектиране с ниско въздействие върху околната среда и намаляване на въглеродните емисии, проектиране с трайност и издръжливост, приспособяване към изменението на климата, екологична стойност и защита на биологичното разнообразие.

В рамките на всяка категория, проектът печели различен брой точки (наречени кредити) за покриване на дадени цели, като общият брой кредити определя крайната оценка на проекта.

За Garitage Park

Garitage Park е мащабен жилищен и бизнес комплекс, разположен на 167 000 m2. Проектът ще се реализира поетапно и в напълно завършен вид ще включва:

 • 95 000 m2 офиси
 • 60 000 m2 жилища
 • 90 000 m2 паркова среда с езеро, детски и спортни площадки
 • Основно училище за 500 деца
 • 4 500 паркоместа
 • Спортен център с басейн
 • Спортна зала с капацитет 1 700 души
 • Супермаркет, ресторанти, кафенета и други.

Комплексът се намира в район с добре развита инфраструктура и директен достъп от Околовръстен път, което осигурява бързо и удобно придвижване до център, летище и различни части на столицата. Общата инвестиция в офисно-жилищния комплекс възлиза на до 200 милиона евро. 

 

Снимка:Garitage Park

Автор: profit.bg

Топ наеми

 • София, Бъкстон
 • Обзаведен
 • 1600 ЛЕВА
 • София, Белите Брези
 • Обзаведен
 • 900 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 1040 ЛЕВА
 • София, Овча купел
 • Обзаведен
 • 540 ЛЕВА