Какво се случва на офис пазара в България?

02/08/2022

С отминаването на здравната криза в България и възстановяването на нормалния начин на живот все повече компании казват „чао“ на работата от вкъщи. Поради тази причина в момента офис пазарът в България преминава през осезаема трансформация, свързана с налагането на хибридния модел на работа, оптимизирането на наетите площи и все по-силното навлизане на гъвкавите офис решения.

Сред тези гъвкави решения главна роля заемат споделените офис пространства. Заетостта на споделените офис пространства се е върнала на нивата от 2019 г. Към днешна дата делът на наетите коуъркинг места в София е над 70%, а в локациите на големите оператори в сектора, т.е. с площ от над 2000 кв. м – над 80%.

През първото тримесечие на 2022 г. наемната активност при офис площите в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години с подписани договори и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м. Най-голямата сделка за периода е подновяването на договора на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark.

Наемателите вече са с много различен профил спрямо тези преди две години. Заради хибридния модел на работа търсят реорганизация на заеманите площи и все по-често – комбинация от стандартен офис и споделени работни пространства, която им позволява да са гъвкави.

Споделени офиси vs. традиционни

Има значителен интерес към споделените офис пространства. Акцентът е върху услугата в тези пространства, както и върху гъвкавостта от гледна точка на прекратяемост. В общи линии доста от наемателите сега имат желание служителите им да посещават офиса и подобен тип пространства решават до голяма степен техните проблеми в тази насока.

Към края на първото тримесечие на 2022 г. в София има 59 470 кв.м коуъркинг пространства, като се очакват и нови 4 500 кв.м. През миналата година са закрити около 4 000 кв.м, като това са предимно малки споделени пространства, които поради COVID мерките и ограниченията са били принудени да затворят.

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това вече не са предимно стартъпи или хора със свободни професии, но и конвенционални, установени или растящи компании. От една страна, в коуъркинг пространството и сервизираните офиси те намират гъвкавост извън стандартните 5-годишни договори за наем на пазара. От друга, разходите в споделените пространства се оптимизират по-лесно, тъй като наемателите нямат ангажимент към обзавеждане, оборудване и консумативи и същевременно разчитат на ротационния принцип на работа, което им позволява да поддържат по-малко работни места, отколкото брой служители.

Друг актуален тренд на пазара на коуъркинг площи е, че нараства средната продължителност на сключените договори.

Цена и локация

От гледна точка на предпочитани квартали в столицата, център и широк център са сред най-желаните зони в града, както за наематели на традиционни офис площи, така и за коуъркинг. Зоната около Бизнес парка също става атрактивна.

Ръст в цените на споделените офиси, особено през първото тримесечие на 2022 г., като една от основните причини  е, че тази цена е не само за площта, но и за цялостната услуга. Тя включва режийни, консумативи, човешки ресурс. Структурата на разходите е изменчива, а инфлацията продължава да расте.

Автор: economic.bg

Снимки: economic.bg

 

 

Топ наеми

 • София, Гоце Делчев
 • Необзаведен
 • 4577 ЛЕВА
 • София, Зона Б19
 • Обзаведен
 • 1000 ЛЕВА
 • София, Люлин 3
 • Обзаведен
 • 850 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 920 ЛЕВА