Какво е важно за продавача при избор на агенция за недвижими имоти?

21/11/2022

При продажба на имот е много важно да работим с правилната агенция.

Независимо дали става въпрос за покупка, продажба или наем на апартамент, услугите на имотна агенция са изключително полезни. Солидните знания и опит в областта на брокерите значително улесняват процеса по покупко-продажба.
Много продавачи се заблуждават, че продажбата на недвижим имот е лесна и това е причината да се заемат с целия процес само. В последствие обаче устaновяват, че за осъществяването на бърза и успешна сделка са необходими задълбочени познания и солиден опит в областта на продажбите. Освен това агенциите правят собствени анализи на състоянието на пазара. Те имат пълната информация за движението на цените на имотите във всеки един район и могат да дадат много ценни съвети относно точния момент за пускането на жилище в продажба. Да не забравяме и за юридическата част от една сделка по покупко-продажба, за която ще получите пълно съдействие ако изберете да се доверите на специализирана имотна агенция. 

Най-добре се доверете на утвърдила се агенция, с достатъчно опит в бранша и с достатъчно имотни сделки зад гърба си, ползваща се с добра репутация сред своите клиенти.

Интернет присъствие

Друго нещо, на което да обърнете внимание при избора на консултантска агенция е присъствието ѝ в интернет пространството. Разгледайте сайтовете на компаниите, към които сте се ориентирали. От функционалността на уебсайта можете лесно да се информирате за най-актуалните оферти, но освен това ще разберете и как протича комуникацията между клиента и агенцията. Проверете дали има опцията да отправяте онлайн запитвания, да осъществявате директна връзка с някой брокер – било то чрез телефон, чат, имейл или друго. Колкото по-пригоден за нуждите на един клиент е уебсайта на една агенция, толкова по-лесно достъпен за потребителите е той.

Отзиви

Направете нужното проучване сред предишните клиенти. Отделете си нужното време, за да разберете какъв е бил предишния опит на агенциите. Посетете имотните групи в социалните мрежи и специализираните форуми, за да прочетете отзивите за съответната компания. Все пак имайте предвид, че мненията в онлайн пространството са субективни и опитът на едни не се отразява задължително и на останалите клиенти, но все пак бъдете внимателни. Тук е моментът да отбележим, че лошите мнения и отзиви за дадена компания често са написани от фалшиви профили, като метод на някои компании да опетнят имиджа на конкурентите си. 

Отношение 

Личното отношение много важно в работата на един брокер на недвижими имоти. Добрият посредник се старае да подхожда с разбиране към нуждите и желанията на своя клиент. А най-добрият начин за спечелването на доверието на клиентите е чрез открити и честни отношения.

Прозрачност

Когато говорим за честност, това се отнася не само да посредника, но и до клиента. продавачите трябва да знаят, че за да може брокерът да си свърши работата и да представлява неговите интереси, то той трябва да бъде наясно с всеки един детайл. 

Има няколко неща, за които трябва да внимавате, когато избирате агенция, на която да доверите продажбата на вашата собственост. На първо място стоят фалшивите обяви. Както вече стана дума, това е честа практика на недобросъвестните агенти, които целят да наберат собствена база данни от клиенти. Един от сигурните знаци, че сте попаднали на фалшива обява е описанието „Само за частни лица“. Това обикновено означава, че се ограничава възможността да се достигне до повече потенциални клиенти. Затова когато си изберете няколко агенции и започнете да ги проучвате, обърнете внимание и на обявите им за продажба. Така ще се ориентирате до колко работещите в нея са професионалисти, както и ще знаете какъв подход използват, за да привлекат купувачи към съответната оферта.

Бъдете внимателни и се пазете от измами. Не са малко случаите, когато някой човек се представя за брокер, изисква предварително депозит от своя клиент, а накрая задържа съответната сума, а купувачът/продавачът се оказва измамен. Това е още една причина да изберете агенция с доказан опит зад гърба си, която не би си позволила подобно отношение, което да рефлектира върху имиджа и сред клиентите.

Автор: imoteka.bg

Снимки: imoteka.bg

Топ наеми

 • София, Гоце Делчев
 • Необзаведен
 • 4577 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 920 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 6000 ЛЕВА
 • София, Драгалевци
 • Обзаведен
 • 960 ЛЕВА