Как върви пазарът на бизнес имоти в Европа?

28/07/2022

Икономическата несигурност започва да оказва влияние върху инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа, показват данните за второто тримесечие на 2022 г. в последния доклад на "Колиърс" (Colliers) за капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). Ефектът ще варира в широки граници, като ще продължи да се наблюдава интерес към конкретни сектори и сегменти, посочват от компанията.

Прогнозите за забавяне на икономическия растеж, бързото нарастване на цените, затегнатата монетарна политика и продължаващата война в Украйна доведоха до заемане на изчаквателна позиция от страна на инвеститорите на някои основни пазари.

Във Великобритания обемът на инвестициите спадна до 10 млрд. паунда (11,8 млрд. евро) през второто тримесечие спрямо 17 млрд. паунда през първото, като се наблюдаваше забавяне при всички класове активи, освен големи трансакции в ключовите центрове. В Германия също имаше бърз обрат в оптимистичната прогноза от първото тримесечие, въпреки че силните първи месеци на 2022 г. допринесоха за общ обем на инвестициите от 28,4 млрд. евро за полугодието, което е вторият най-добър резултат за последните десет години, се посочва в доклад.

Силен растеж в ЦИЕ, Франция, Италия и Испания

Други големи пазари на недвижими имоти отбелязват окуражаващо силен растеж. Франция регистрира оживление, задвижвано от инвестициите в търговски площи, офиси и индустриални и логистични площи (ИЛП), докато Италия отбеляза активност от почти 3 млрд. евро през тримесечието – основно в сферата на ИЛП, като хотелите също бяха на преден план. В Испания бяха регистрирани обеми, значително надвишаващи историческите средни стойности. Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също показа устойчивост, като най-вече Полша се радваше на изключително второ тримесечие, благодарение на инвестиции от други пазари в ЦИЕ.

Обобщавайки пазарната активност за второто тримесечие на 2022 г., Люк Доусън, управляващ директор, Трансгранични капиталови пазари, Colliers ЕМЕА, сподели:

"Опасенията за икономическите перспективи и бързо нарастващите разходи по дълга доведоха до намаляване на търсенето, особено в основната част на пазара при повечето класове активи. Въпреки това отпадането на голяма част от ограниченията в резултат на КОВИД-19 доведе до огромен ръст на туристическите пътувания, което върна интереса към хотелите и хотелския сектор, особено в горещите туристически точки в Южна Европа. Макар че се очаква несигурността да се запази през втората половина на 2022 г., всеки значителен спад вероятно ще бъде съпроводен и от позитивни моменти при някои сектори и сегменти, тъй като инвеститорите ще търсят възможност за реализиране на печалби".

Въпреки спада в активността, Великобритания реализира големи трансакции
На фона на цялостното забавяне на пазара в Обединеното кралство през второто тримесечие бяха сключени големи сделки в градове като Лондон, Бирмингам и Глазгоу, като инвеститорите се насочиха към сгради със смесено предназначение, които включват както жилищни, така и търговски обекти. Сред тях е придобиването на мажоритарен дял в лондонския квартал Paddington Central от GIC Real Estate на стойност 694 млн. паунда.

Франция регистрира мащабни трансакции на пазара на офиси

След месеци на вяла активност в сегмента на офис площите във Франция бяха сключени значителни сделки, включително и извън столицата. Сградата Rio в централния бизнес район на Париж беше закупена от M&G Real Estate France от ARDIAN за 270 млн. евро, а Swiss Life REIM продаде високата кула La Marseillaise в Марсилия на 2 SCPI за 250 млн. евро.

Жилищните сгради - във фокуса на вниманието в Дания и Ирландия

Жилищният сегмент остана основният инвестиционен таргет на някои по-малки европейски пазари. В Дания обемът на сделките за тримесечието възлиза на 3,2 млрд. евро, което е с почти 30 на сто повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година, като близо половината от тях се дължат на жилищни имоти за отдаване под наем. В Ирландия този сегмент представлява 36 на сто от общия оборот, в сравнение с едва 22 на сто при офис площите. И трите най-големи сделки бяха с частни имоти под наем в Дъблин.

Автор: pariteni.bg

Снимки: pariteni.bg

Топ наеми

 • София, Гоце Делчев
 • Необзаведен
 • 4577 ЛЕВА
 • София, Люлин 3
 • Обзаведен
 • 850 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 920 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 6000 ЛЕВА