Как да изберем подходящия ипотечен кредит

18/01/2023

За първата половина от 2022 година средният размер на изтеглените ипотечни кредити достигна 150 000 лв., като данните за ипотеките в столицата надвишават 200 000 лв. За сравнение, през 2020 година средният размер на ипотечните кредити е бил 108 000 лв., а през 2021 г. тази сума е достигнала 124 000 лв.

Как да изберем подходящия ипотечен кредит?

При покупката на собствен дом с ипотечен кредит трябва да знаем, че условията на финансовите институции се различават. Експерти съветват да отделим достатъчно време, когато избираме жилищен кредит, за да успеем да прегледаме и сравним офертите и условията на различните финансови институции. Така ще може да подберем най-доброто спрямо личните ни нужди. Първоначално може да заложим на собствено онлайн проучване, но за да получим персонализирана оферта, е най-добре да направим консултация на място, а максималният размер на сумата, която може да ни бъде отпусната, зависи от месечните ни доходи.

Видовете лихви

Съществуват два вида лихви по ипотечните кредити – фиксирана и плаваща. Всяка една от тях има своите предимства. Фиксираната лихва, например, би ни осигурила спокойствие и сигурност, тъй като при евентуално покачване на лихвените проценти кредитополучателят запазва размера на месечната си вноска. Нейният размер обаче е по-голям, тъй като не търпи промени в нивата си за периода, за който е сключена. При плаващата лихва нивата й се променят, в зависимост от динамиката на пазара, което рефлектира върху размера на месечните вноски на кредитополучателя.   

Част от условията при жилищните кредити са общовалидни, докато други са строго индивидуални за съответната банка. Част от стандартните условия, на които кандидатът трябва да отговаря, са доказване на доходите на кредитоискателя, предоставяне на постоянен трудов договор и това той да бъде здравно осигурен. Друг важен критерий за финансовата институция е кредитната история на потребителя, както и неговата възраст, така че тя да не надвишава 70 години към момента на изтичане на заемния срок. 

Видове ипотечен кредит

Видовете ипотечни кредити също са два – целеви и нецелеви, като какъв ще изтеглим, зависи от персоналните ни нужди. Целевият кредит се отпуска единствено в случаите, в които предоставим информация за предназначението на отпуснатите средства. Този вид кредит е подходящ, в случай че планираме да купим имот, да направим ремонт, да обединим други задължения или рефинансираме изтеглен заем. При нецелевия жилищен заем не е необходимо да информираме банката за това как възнамеряваме да изразходим отпуснатите средства. Специфичното в случая е, че нецелевите ипотечни кредити имат по-кратък срок на изплащане и максимален размер, като често е и по-неизгоден за кредитополучателя от жилищните кредити.

 

 

Автор: Pariteni.bg

Снимки: Pariteni.bg

Топ наеми

 • София, Гоце Делчев
 • Необзаведен
 • 4577 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 920 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 6000 ЛЕВА
 • София, Драгалевци
 • Обзаведен
 • 960 ЛЕВА