Държавата получава 38% от цената на всяко продадено жилище!

12/06/2019

Около 38% от покупната цена на жилище отиват за държавата, като в сумата влизат ДДС, данък печалба и административни такси, съобщиха строителни предприемачи.

По техни данни около 55% от крайната цена на жилищата се формира от самото строителство, като тук влизат и инвестициите в прилежащата инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. "Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не са изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда“, каза Камен Пенков, член на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Около 11% е средната печалба в сектора, а другите показатели за себестойността на жилищното строителство включват цената на терена, която има тежест от около 25%, и 1% други разходи за реклама, пиар и т. н.

Въпреки че строителните предприемачи не са длъжни да изграждат улици и прилежаща канализация, осветление и други, те ги даряват на общината, като в същото време плащат ДДС от 20% върху проекта, което отново се пренася върху крайната цена за клиентите, обясни Христо Чипишев.

Според Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в много страни държавата е взела решение да се лиши от част от приходите от данъци и такси, за да направи жилищата по-достъпни за населението си. Той даде пример със Сърбия, където сделка за апартамент за младо семейство, което закупува първо жилище, е освободена от ДДС. Според Шопов в резултат на по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции строителната дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. „Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище“, допълни Шопов.

Членовете на НАСП констатираха значителна промяна в данъците и таксите, които съпътстват строителния процес. Една от необяснимо високите такси е тази за тротоарно право, която компаниите трябва да плащат по време на строежа. Според Мартин Драгоев в някои квартали тя достига 20 евро на кв. м, т.е. колкото наема на магазин в търговски център на топ локация.

Умерен ръст на цените

Според строителните предприемачи пазарът е балансиран и очакванията им са цените на жилищата в София да нараснат с 5% през 2019 г. Pъcтът идвa oт пoвишaвaнeтo нa цeнaтa нa тpyдa, пoĸaчвaнeтo нa ceбecтoйнocттa нa cтpoитeлния пpoдyĸт, двoйнoтo yвeличeниe нa цeнaтa нa тepeнитe.

Голяма част от жителите на столицата продължават да обитават остарял сграден фонд и това провокира устойчиво търсене на жилища ново строителство. Христо Чипишев посочи един от проблемите в сектора, с който държавата и общината трябва да се справят, а именно панелните блокове, които имат живот още около 15-20 години.

„Санирането е като гримиране на много болен човек – външно той ще изглежда малко по-добре, но отвътре ще е развалина“, отбеляза Чипишев и призова държавата да обмисли мерки за справяне с проблема.

Електронно строително разрешение

Според НАСП въвеждането на електронно строително разрешение и принципа на „мълчаливото съгласие“ ще ускори административните процедури, а това ще доведе до повишаване на предлагането и понижаване на цените на жилищата.

Георги Шопов посочи, че електронно строително разрешително вече има в съседни страни като Македония и Сърбия и там работи добре. Според него в момента огромен човешки и административен ресурс се изразходва напразно – едни и същи документи се носят на пет места, пет души гледат едни и същи книжа. „Това не е изгодно за нас като предприемачи, за гражданите, които получават даден продукт, и за самата администрация“, категоричен е той. По думите му електронното строително разрешение позволява всичко това да минава по електронен път в затворена система, в която участват всички компетентни инстанции. Освен това има срок за издаването му и ако то не бъде получено, се обосновава писмено какви са забележките. След като предприемачът ги изпълни, системата автоматично издава строителното разрешение.

Шопов напомни и още една от инициативите на НАСП относно въвеждането на принципа на „мълчаливото съгласие“, който според него ще накара администрацията да работи по-ефективно и ще ускори и улесни административния процес.

 

Автор: Investor.bg

Снимки: Investor.bg

Топ наеми

 • София, Овча купел
 • Обзаведен
 • 1900 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 6000 ЛЕВА
 • София, Овча купел 1
 • Обзаведен
 • 800 ЛЕВА
 • София, Манастирски ливади
 • Обзаведен
 • 1300 ЛЕВА