9 от най-красивите дизайнерски молове в света!!!

11/09/2018

Въпреки всичките си усилия, интернет не уби мола. Освен годишната лудост на Черния петък - още един знак, че търговията с тухли и хоросан е жива и е във възход, са иновативните търговски сгради, построени по целия свят.

Често в комбинация с офиси, хотели и зелени площи, днешните търговски центрове се превръщат и възприемат по-скоро като градски площадки, отколкото като място само за пазар. Това е дестинация, в която можете да почивате, да се храните, да спортувате и… да се насладите на забележителна архитектура.

Вижте някои от най-красивите молове в света.

Интериорът на ремонтирания търговски център в Мелбърн беше преобразуван от дизайнера Масамичи Катаяма и неговата фирма "Уондъруул". Сега центърът разполага с привличащи вниманието елементи, като позлатени златни панели на тавана и травертин.

Парио Торео в Мексико Сити включва в интериора си с много светлина, дървета и фонтани. Изцяло остъклен покрив покрива мола, който е свързан с три корпоративни сгради и хотел, като част от проект със смесено предназначение.

Лондонската компанията ACME се вдъхнови от викторианските аркади за дизайна на търговския център Victoria Gate в Лийдс, Англия. Комплексът включва универсален магазин с удивителна фасада с диаграми, екстериор от тухли и теракот, повлияни от Арт Деко.

Разположен в дизайнерския квартал на Маями, хотел Palm Court съчетава първокласни магазини и впечатляваща архитектура, включително фасадата от синьо стъкло на Sou Fujimoto. Пешеходният двор разполага с кула на Бъкминстър Фулър и скулптура на Le Corbusier с повече от 50 палмови дървета.

Над 42 000 сфери от неръждаема стомана украсяват фасадата на Hanjie Wanda Square в град Ухан, Китай. Търговският център, проектиран от UNStudio, е подреден около северните и южните атриуми, всеки от които е увенчан с оберлихт във формата на фуния.

Студио Хедъруик трансформира Pacific Harbor в Хонг Конг - комплекс за смесено ползване с търговски център на четири етажа, построен през 1990 г. Фирмата подобрява циркулацията, добавя общественото пространство и включва естествени материали, като дърво и камък.

Архитектурната фирма Arquitectonica е проектирала Brickell City Centre в Маями – проект, който включва 45 000 квадратни метра търговски площи. Стъклена, стоманена и текстилна структура, известна като Climate Ribbon, покрива търговската част, като позволява пропускане на светлина и въздух, а специална система събира дъждовна вода, която се използва за напояване.

UNStudio също така стои зад дизайна на Lane 189 в Шанхай. Екстериорът се основава на шестоъгълна решетка и се осветява със светодиоди, за да се създаде по-ефектен вид. Интериорът се отличава с извити подове, които имат естествено излъчване.

Архитектурната фирма Wingårdhs проектира търговски център Emporia в Малмьо, Швеция. Сградата е разположена на три етажа, с парк на покрива, а магазините са позиционирани около атриуми с цветен дизайн.

 

 

Снимки: profit.bg

Автор: profit.bg

Топ наеми

 • София, Лозенец
 • Необзаведен
 • 250 ЛЕВА
 • София, Западен парк
 • Обзаведен
 • 650 ЛЕВА
 • София, Света Троица
 • Обзаведен
 • 740 ЛЕВА
 • София, Лозенец
 • Обзаведен
 • 1200 ЛЕВА