8 грешки, които всеки прави при подреждането на мебелите у дома

23/02/2021

Всеки от нас е купувал нови мебели и след това се е опитвал да ги подреди така, че домът му да е стилен и удобен.

Но малцина от нас успяват да превърнат дома си в уютно гнезденце.

Вместо това се озоваваме в студена, неудобна жилищна площ.

 

1. Подреждате мебели на килима, без да спазвате правила

Дизайнерите очертават три метода за правилно поставяне на мебели върху килим:

 • Поставете мебелите точно на килима, така че да останат около 12-18 см между ръба на мебелите и ръба на килима.
 • Подредете нещата така, че на килима изобщо да не стоят мебели. В този случай е важно той да не е твърде малък, защото ще създаде хаотично усещане в стаята.
 • Поставете мебелите така, че само предните им крака да стоят на килима. С помощта на този трик можете визуално да комбинирате няколко неща в една група, като например фотьойли и маса.

2. Избирате кухненски мебели, преди да купите домакинските уреди

Когато проектирате кухня, по-добре е първо да изберете уредите (като хладилник, печка, миялна машина, микровълнова фурна и други необходими елементи), да ги поставите на правилните места и след това да изберете кухненски модули, като маса за хранене и т.н.

В противен случай може да се окаже, че нямате място за кухненските уреди, а пространството да изглежда претрупано и тясно.

 

3. Разстоянието между кухненския остров и основния модул на кухнята е малко

Островът е идеалното решение за увеличаване на пространството за съхранение и работа в кухнята. Той обаче може да бъде използван само в случаите, в които кухнята е наистина голяма.

Ако стаята е малка, островът само ще заема място и няма да ви е полезен по никакъв начин. Смята се, че около острова трябва да има около 1 метър празно пространство. Ако не спазите това правило, ще бъде трудно да се движите из кухнята.

4. Вашата голяма баня не е разделена на зони

Когато площта на банята е наистина голяма, собствениците често поставят всички мебели и водопровод по стените и в крайна сметка, имат много празно пространство в средата.

Това просто не изглежда добре. В този случай дизайнерите препоръчват разделянето на стаята на зони. Това може да се направи с помощта на стъклена стена, прегради или дори сгъваеми екрани. Най-добрият вариант е да разделите стаята на 2 или 3 части: зона за измиване, тоалетна и зона за душ.

 

5. В стаята липсва фокусна точка

Невъзможно е да обзаведете една стая добре, ако тя няма център, който да служи като отправна точка за дизайнера. Неща като изглед от прозорец, камина, акцентна стена (ако е ръчно рисувана), произведение на изкуството или дори масичка за кафе могат да служат като фокусни точки.

Ако е необходимо - и ако размерът на помещението позволява - може да има 2 (но не повече) фокусни точки. По-голям брой ще направи стаята да изглежда претрупана. Често телевизорът се превръща в центъра на стаята. Дизайнерите обаче не препоръчват това. Ако приятели или семейство дойдат на гости, ще седите близо до екрана, а това изобщо не допринася за добрия разговор.

 

 

Но ако все пак искате да направите телевизора централен обект на стая, поставете дивана и фотьойлите не в права линия, противоположна на екрана, а в полукръг, така че да е по-удобно да общувате и да поглеждате един към друг.

След като сте определили кой обект ще бъде централен във вашата стая, трябва да започнете да поставяте големи мебели около него. След това можете да насочите фокуса си към по-малките детайли.

6. Има обекти с приблизително еднаква височина, които стоят точно един до друг

Има правило, което гласи, че когато оглеждате стая, окото ви трябва да „скача“, а не да се движи по една линия. Това може да се получи чрез поставяне на мебели с различна височина.

Ако, например, имате 2 високи скрина, поставете единия от тях в левия ъгъл на стаята, а втория в противоположния - това ще им помогне да се „балансират“ помежду си. Не поставяйте тези шкафове точно един до друг, тъй като стаята ще изглежда претрупана и тясна.

Ето още един полезен съвет: комбинирайте различни форми. Кръгла мебел трябва да се съчетае с елемент с квадратна форма, а правите линии - с вълнообразни. Например, по-добре е да поставите кръгла или овална маса близо до правоъгълен диван. Това ще направи стаята да изглежда оригинална.

 

7. Масата в кухнята заема твърде много място

 

Голямата маса за хранене е едно от най-лошите решения за малка кухня. Понякога искаме да се съберем с приятели, но нямаме достатъчно място.

 

В този случай е по-добре да използвате следния трик: заложете на пейки или столове без облегалка вместо типичните дивани и стандартни столове. Те могат да се скрият под масата, което ще ви спести място.

 

 

8. Диванът е разположен с гръб към вратата

 

Дизайнерите не препоръчват поставянето на диван с гръб към вратата, тъй като такова оформление създава голям дискомфорт. Няма да можете да се отпуснете, ако седите с гръб към вратата и вероятно ще се почувствате нервни (съзнателно или подсъзнателно).

Ако нямате възможност да преместите дивана или просто не искате да го направите, създайте изкуствена бариера. Поставете малка маса точно зад гърба му и цветя или лампи върху нея.

 

 

 

Автор: profit.bg

Снимки: profit.bg

 

Топ наеми

 • София, Гоце Делчев
 • Необзаведен
 • 4577 ЛЕВА
 • София, Зона Б19
 • Обзаведен
 • 1000 ЛЕВА
 • София, Люлин 3
 • Обзаведен
 • 850 ЛЕВА
 • София, Център
 • Обзаведен
 • 850 ЛЕВА